Intre Sahara si Mediterana ... cu aroma ei de cadana, Tunisia te va fascina cu siguranta inca din prima clipa cand vei pasi pe teritoriul ei. Tunisia (in Antichitate Cartagina), este cea mai nordica tara a Africii, situata intre desertul Sahara si Marea Mediterana, la 140 km de Sicilia. O tara unde exista locuri in care peisajul se schimba de la o ora la alta, Chott el Jerid, fiind unul dintre ele, o tara unde poti vedea cu ochiul liber cum s-au format muntii Atlas, o tara in care descoperi furtunile de nisip sau mirajul desertului, care pentru multi se traduce “fata morgana”, o tara in care descoperi oazele de palmieri, Marea Mediterana, orasele moderne si, in special, oamenii care au “scris” istoria ei, aceasta este Tunisia, o tara fascinanta, cu o cultura si traditii aparte, pe care, cu cat o vei descoperi mai repede, cu atat o vei indragi mai mult.
Clima
-
continentala – in interiorul teritoriului;
-
mediteraneana – in zonele de coasta.
Iti recomandam o vacanta in Tunisia pentru:
GOLF. Tunisia este o destinatie ideala in toata perioada anului pentru cei care practica golful.Terenurile unde poti practica golful in Tunisia sunt: Carthage Golf Course, Hammamet Golf Course, El Kantaoui Golf Course, Monastir Golf Course, Tabarka Golf Course.
TENIS. Majoritatea hotelurilor au terenuri de tenis pentru oaspetii lor. Vizitatorii vor trebui sa plateasca pentru utilizarea terenurilor sau pentru partenerii de joc. Unele hoteluri specializate pe tenis, ofera terenuri de calitate de varf, instructori pentru incepatori, parteneri pentru avansati ! Iti recomandam sa ai la tine rachetele de tenis proprii.
SCUFUNDARI. International Diving Center at Port El Kantaoui, The Tabarka Yachting Club
Atat Tabarka Yachting Club si International Diving Center sunt afiliate cu C.M.A.S (Confederation Mondiale des Activités Subaquatiques) si diplomele date de ei sunt recunoscute de World Confederation.
SURFING. Windsurfing, Land Sailing : in drum spre Oazele din Tozeur si Nefta se intinde Chott El Jerid un lac sarat de 6.600 km. In afara perioadei ploioase, acest loc ofera posibilitati fara rivali pentru fanii “land sailing”-ului.
Daca iti doresti o vacanta relaxanta, la plaja, Tunisia ti-o poate oferi…si o face foarte bine.
Sousse - Statiunea favorita a localnicilor, un loc unde intalnesti cei mai prietenosi oameni, probabil cel mai frumos oras vechi (medina) din Tunisia si un shopping center foarte larg.
Monastir - Un vechi fort arab care incanta cu zidurile si turnul lui vechi, Monastir este astazi un oras-port pe ale carui strazi se intind hoteluri extravagante, adevarate bijuterii arhitectonice. O statiune care abunda in cafenele, restaurante, pizzerii sau baruri si care in plus se bucura de renumele celor mai limpezi ape din intreaga Tunisie.
Yasmine Hammamet - este cea mai noua statiune tunisiana si prima in topul recomandarilor. Situata la doar o ora de aeroportul din Tunis si doar 6 minute de Hammamet, iti ofera peste 45 de hoteluri de top, cele mai bune restaurante, gradini si strazi largi cu palmieri.
Port El Kantaoui - O statiune cu un farmec si un lux aparte, un complex construit in jurul unui port modern care adaposteste peste 300 de yahturi. Hotelurile se intind de-a lungul unei strazi pavate cu piatra, care reproduce perfect atmosfera Evului Mediu. O strada in timpul zilei plina de amatori de suveniruri care seara se muta in barurile si cafenelele din zona portului.
Pe tarmul sudic al insulei Djerba, intre Kap Lalla Hadria si Aghir, se afla plaja Seguia. Cu nisipul sau fin si alb, pitorestile blocuri de stanca strajuite de numerosi palmieri, plaja desfasurata pe 5 kilometri este un adevarat paradis pentru concedii. Este mai mica si mai linistita decat vecina ei Sidi Mahres; in special extremitatile acesteia sunt destul de singuratice. Hotelurile luxoase, ofera in gama serviciilor peste nivelul standard, diverse cure terapeutice, programe de exercitii de relaxare si bineinteles, masaje si proceduri magnetice. Specialitatea locala este thalasoterapia. Aceste metode traditionale, dateaza inca din perioada Romei Antice si au fost perfectionate si extinse in perioada dominatiei turco – arabe. Thalasoterapia este practicata in peste 25 de centre, situate de regula in hoteluri de 4 sau 5 stele.
Tinuturile berberilor, cascada din desert, fata morgana, lacul de sare, plimbarile cu camila, safariul cu jeepurile pe duneele de nisip din desert, goana cu ATV-urile, placerea de a manui trasura printre maslini, cocotieri, bananieri, locul unde s-a filmat “Razboiul Stelelor”, care are decorurile aproape intacte sau locul unde s-a filmat “Pacientul Englez” sunt doar cateva din minunile pe care le ofera Desertul Sahara. Muntii Atlas domina de milenii peisajul arid, oferind turistului iubitor de frumos si pitoresc imagini si experiente magnifice, nostalgie fata de spectaculosul naturii nord-africane si ospitalitatea localnicilor. Fara a exagera deloc, putem considera muntii Atlas o adevarata Mecca pentru "trekkeri". Mai ales daca doresti sa te mentii in specificul musulman al locului, omniprezent de altfel. Muntii nord-africani ofera conditii meteo ideale pentru drumetii pe tot parcursul anului, trasee libere de colcaiala si poluarea fonic-vizuala produsa de grupurile mari de turisti, peisaje spectaculoase, alaturi de ocazia de neratat a unei incursiuni in interesanta cultura si civilizatie berbera, prin intermendiul incantatoarelor sate montane ale acestei populatii umane deosebite si originale.
Best time to go intr-o vacanta in Tunisia
Datorita influentelor a doua tipuri diferite de clima, Tunisia nu se numara printre tarile care ofera pe tot timpul anului conditii propice pentru vacanta pe malul marii, cu temperaturi tropicale si vreme aproape in permanenta insorita. Fiecare regiune a tarii si fiecare anotimp ofera vizitatorilor experiente diferite. De aceea, Tunisia este o destinatie atractiva pentru toate tipurile de vizitatori si turisti. Lunile de vara sunt cele mai cautate de turisti iar preturile sunt cele mai ridicate, specifice sezonului de vârf. Deoarece este extrem de cald, vara nu e cel mai potrivit anotimp pentru a vizita monumentele istorice si a face excursii. Pentru vacanţele active este mai avantajoasa toamna - de la jumatatea lui septembrie pana la inceputul lui decembrie - cand vremea nu mai este atat de torida, dar apele marii au inca o temperatura placuta. Iarna este anotimpul potrivit pentru excursii in Sahara si pentru a admira diferitele specii de pasari migratoare.
Best value
Perioada in care preturile sunt mai scazute, iar statiunile nu sunt asa aglomerate, este cea de primavara din martie pana in mai.
Most popular
Perioada sezonului de varf, cand cei mai multi turisti viziteaza aceasta fascinanta tara, este intre lunile iunie – septembrie.
Hottest
Cea mai calda perioada a anului este luna august cand temperaturile depasesc 30˚C.
INFORMATII:
Capitala: Tunis
Populatie: 10.732.900 locuitori
Diferenta de fus orar: - 1h (ora Bucurestiului)
Limba: araba
Moneda nationala: Dinarul Tunisian - TND
1 TND = 2 RON
Pasaport si viza
-
Pentru a calatori in Tunisia, aveti nevoie de un pasaport valabil cel putin 6 luni.
-
Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru calatorii turistice.
Nu termina un sejur in Tunisia inainte de:
-
a face o excursie in desertul Sahara
-
a vizita capitala – Tunis - un oras deopotriva istoric si modern, cu ale sale minarete, somptuoasa Avenue Habib Bourguiba, Marea Moschee Zitouna, kasbah-ul (citadela) si hamam-urile, dar si Muzeul Bardo, unul dintre cele mai bogate muzee de arheologie din lume.
-
a vizita statiunile de la Marea Mediterana, care au o frumusete aparte: Djerba, Sousse, Monastir, Mahdia, Nabeul, Hammamet.
Cu alte cuvinte, trebuie sa o vizitezi in intregime, pentru a te convinge de frumusetea si farmecul ei. Vei descoperi alte obiceiuri, alte culturi, alti oameni, care cu siguranta te vor lasa fara cuvinte, insa trebuie sa sti, ca ceea ce este diferit, este interesant, si Tunisia este o tara cu adevarat interesanta si fascinanta.
Bine de stiut
-
la vizitarea moscheelor, datorita obiceiurilor islamice stricte, este interzisa purtarea de sorturi, fuste scurte sau rochii decoltate; aveti grija sa aveti genunchii si umerii acoperiţi;
-
unele baruri refuza sa primeasca femei, iar altele s-ar putea sa va ceara pasaportul pentru a va verifica nationalitatea;
-
multe dintre hoteluri impun tinuta obligatorie la cina (pantaloni lungi la barbati, umeri acoperiti);
-
nu se recomanda consumul apei de la robinet, nici la spalarea dintilor;
-
la fiecare schimb valutar veti primi inregistrarea oficiala a chitantei, pastrati-o deoarece nu aveti voie sa plecati din tara cu moneda tunisiana si daca va raman bani va trebui sa-i schimbati si trebuie sa aveti dovada ca ati dobandit în mod legal valuta tunisiana.
Evenimente si festivaluri
-
Festivalul Portocalilor- martie - aprilie-Nabeul - Un festival traditional cu competitii pentru cel mai bun buchet.
-
Festivalul Primaverii-martie-Sousse - Festival international de arte care include concerte traditionale, spectacole si teatru.
-
Festivalul de Jazz - iunie - Tabarka - Unul dintre cele mai importante evenimente din calendarul cultural tunisian, cu participarea artistilor din toata lumea.
-
Festivalul cailor arabi - iunie - Sidi Bou Said - Spectacole de cai, probe de indemanare, concerte de muzica.
-
Festivalul Soimilor - iunie - El Haouaria - Cursuri de dresaj si vanatoare cu soimi.
-
Festivalul Ulysse - iulie - Jerba (Houmt Souk) - Festival de dans si muzica pe teme istorice si mitologice.
-
Festivalul International de Teatru Clasic - iulie - Dougga - Are loc in situl arheologic roman.
-
Festivalul International de Muzica Clasica - iulie - El Jem - Concertele se tin in amfiteatru la lumina lumanarilor. Este unul dintre cele mai interesante evenimente culturale din Tunisia.
-
Festivalul Scufundarilor - august - Tabarka - Competitii de scufundari si concerte de muzica.
-
Festivalul International de Film - octombrie - Cartagina - Este cel mai important festival de film din Tunisia.
-
Festivalul International al Oazelor - noiembrie - Tozeur - Este o celebrare a stilului de viata saharian cu ritualuri si ceremonii specifice.
-
Festivalul International al Saharei – decembrie - Douz – Unul dintre cele mai faimoase festivaluri tunisiene. Festivalul ofera oportunitatea de a vedea multe traditii locale incluzand prepararea meselor berbere, cursele de camile si ceremoniile de casatorie.
-
Pentru pasionatii genului sa nu uitam si de Raliul Paris - Dakar; timp de cateva zile drumurile in mod obisnuit linistite se umplu de masini de teren, motociclete si camioane. Traseele de raliu se schimba in fiecare an asa incat pot sa treaca prin diferite zone ale desertului Sahara.
Religie: musulmana.
Alege una din ofertele de vacanta in Tunisa de la Aerocenter cu zbor charter cu plecare din Bucuresti, Cluj sau Timisoara.